Știm cu toții că iarna poate fi o perioadă grea, dar nu există niciun motiv pentru a suferi prin ea fără încălzire. Din fericire pentru tine, suntem aici cu 7 exemple și beneficiile lor despre cum funcționează cel mai bine diferitele tipuri de încălzitoare în fiecare anotimp!
sursa BricoDepot
Alegerea unei surse de încălzire pentru tine și familia ta nu este întotdeauna o sarcină ușoară, dar este necesară. Există multe metode diferite care pot fi folosite în funcție de tipul de loc sau de stilul care se potrivește cel mai bine nevoilor fiecărei persoane în parte!
Pe piața actuală, există o varietate de opțiuni din care puteți alege. Acestea variază de la sistemele de încălzire tradiționale, care există de secole, până la formele moderne, cum ar fi încălzitoarele pe gaz sau electrice, care oferă surse de energie mai curate și mai accesibile, dar care necesită întreținere din când în când pentru a funcționa eficient pe toată durata de viață a casei dumneavoastră. Veți dori să vă concentrați asupra alegerii tipului în funcție în întregime de cât de mult sunteți dispus să cheltuiți, precum și de alți factori, cum ar fi calitatea construcției în raport cu prețul etc., durabilitatea fiind un alt punct de referință important atunci când luați orice decizie cu privire la achiziționarea unui echipament nou!
Un studiu recent realizat de Indoor Air a citat …
Dacă sunteți în căutarea unui sistem de încălzire eficient care să vă ajute casa să rămână la o temperatură confortabilă, atunci aerul centralizat ar putea fi alegerea perfectă.
Un studiu recent realizat de Indoor Air a citat „69% din toate casele din America au fie încălzire centrală, fie electrică” Acest număr este semnificativ având în vedere cât de mulți oameni aleg aceste tipuri în locul cuptoarelor și cazanelor, deoarece oferă o eficiență energetică mai mare, cu mai puțină poluare decât sistemele tradiționale!
Ceea ce trebuie să știi este că, în funcție de materia primă utilizată există patru tipuri de centrale termice.
- Centralele termice murale funcționează cu ajutorul combustibilului gazos, putând fi montate pe perete și sunt cele mai des întâlnite prin prisma faptului că au un preț redus și se pot întreține foarte ușor, fără investiții majore.
- Centralele termice în condensare au un sistem de lucru diferit. Acestea recuperează căldura latentă de condensare a vaporilor de apă rezultați în urmă arderii, dispunând de un grad de eficiență mult mai mare în comparație cu centralele convenționale.
- Centralele termice pe combustibil solid sunt ideale pentru casele care sunt locuite în permanentă și nu dispun de rețea de gaz metan în apropiere.
- Centralele electrice dau randament în special în casele de vacanță, care nu sunt permanent locuite. Deși costul de instalare este redus, cheltuielile necesare exploatării ulterioare sunt mai mari.
• Aparatele de încălzit radiante sunt instrumente care folosesc radiațiile electromagnetice cu scopul de a încălzi obiectele aflate în rază de acțiune, mai degrabă decât spațiul de locuit. Interesant este că acest sistem de încălzire nu necesită prezența aerului și a fenomenului de convecție, deoarece absorbția radiațiilor este realizată de către corpul uman, materialele textile și alte suprafețe sensibile la spectrul infraroșu. Aspectul plat este cel care le face similare cu tablourile, dat fiind și faptul că se pot prinde cu ușurință pe perete. Panourile radiante nu dăunează în niciun fel sănătății tale, întrucât radiația are strict scopul de a încălzi.
• În ceea ce privește radiatoarele, tipurile acestora variază, conform performanțelor pe care le înregistrează fiecare. De aceea, în cazul în care ai decis că radiatoarele s-ar potrivi locuinței tale, trebuie să acorzi atenție unor aspecte definitorii fiecărui tip.
• Aparatele de încălzit radiante sunt instrumente care folosesc radiațiile electromagnetice cu scopul de a încălzi obiectele aflate în rază de acțiune, mai degrabă decât spațiul de locuit. Interesant este că acest sistem de încălzire nu necesită prezența aerului și a fenomenului de convecție, deoarece absorbția radiațiilor este realizată de către corpul uman, materialele textile și alte suprafețe sensibile la spectrul infraroșu. Aspectul plat este cel care le face similare cu tablourile, dat fiind și faptul că se pot prinde cu ușurință pe perete. Panourile radiante nu dăunează în niciun fel sănătății tale, întrucât radiația are strict scopul de a încălzi.
• În ceea ce privește radiatoarele, tipurile acestora variază, conform performanțelor pe care le înregistrează fiecare. De aceea, în cazul în care ai decis că radiatoarele s-ar potrivi locuinței tale, trebuie să acorzi atenție unor aspecte definitorii fiecărui tip.
Radiatoarele cu rezistență simplă sunt arhicunoascute și utilizate, deoarece se pot găși la prețuri reduse. De reținut este că vor reuși să încălzească doar persoanele aflate în direcția fluxului termic, fără să creeze un ambient plăcut în întreagă camera, generând o încălzire direcționată ce poate avea consecințe grave, precum temperaturile excesive și pericolul de apariție a incendiului.
Radiatoarele cu cuarț și halogen îndeplinesc aceleași funcții întâlnite la radiatoarele clasice, singură diferența constând în faptul că acestea din urmă sunt o varianta îmbunătățită din punct de vedere tehnologic. Radiațiile infrarorsii sunt, de asemenea, mai puternice, în cazul radiatoarelor cu halogen, ceea ce conduce la o eficiență mult mai mare în interiorul camerei.
• Aerotermele sunt adesea confundate cu aparatele de încălzire radiante, însă este important să știi că acestea utilizează convectia forțată și se diferențiază de radiatoare datorită capacității de a genera căldură în întreagă camera. Mai mult, aeroterma este și foarte ușor de montat pe perete și nu te va costă foarte mult la achiziționare, singurul inconvenient fiind zgomotul pe care îl produce în timpul funcționarii.
• Caloriferele sunt și ele instrumente populare de transmitere a căldurii, pe care ai posibilitatea să le descoperi în diverse variante, în funcție de materialul din care sunt realizate.
Caloriferele din oțel se remarcă prin rezistență de care dau dovadă și sigur le vei recunoaște, deoarece au un design clasic și sunt ușor de montat. În plus, acestea au o putere mare de distribuție a căldurii, iar costurile pe care le vei suportă sunt reduse, motiv pentru care rata de achiziționare este una extrem de ridicată. Ai în vedere, însă, că aceste calorifere nu au o durată de viață mai mare de 10 ani, în funcție de tipul de oțel din care sunt confecționate Un alt tip de calorifer este cel realizat din fontă și este foarte probabil să cunoști persoane care au deja sisteme de încălzire bazate pe prezența acestora. Avantajul principal reiese din capacitatea extrem de mare cu care propagă căldură în interiorul camerei, remarcându-se prin durabilitatea pe termen lung. Din nefericire, însă, aceste calorifere sunt destul de vechi și necesită întreținere permanență, iar cele noi pot fi cumpărate la prețuri destul de mari.
Dacă vrei să adopți un sistem de încălzire modern, caloriferul din aluminiu este soluția cea mai potrivită, ținând cont și de faptul că are un aspect plăcut, nu implică costuri mari și oferă rezultate remarcabile. Este necesar să ai în vedere, totuși, că versiunile inovative de calorifere se pot defecta mult mai repede, fiind predispuse să se îndoaie. În privința căldurii, acestea emană o cantitate considerabilă de căldură, însă se răcesc foarte repede și nu mențin temperatura constantă a camerei.
O soluție pentru camerele de dimensiuni mai mici poate fi caloriferul electric, foarte potrivit pentru a încălzi suprafețe restrânse. Funcționând cu ajutorul curentului electric, acesta consumă destul de mult prin utilizare îndelungată.
• În cazul în care te enumeri printre amatorii de seri petrecute în lumina focului, șemineul este o opțiune atractivă, mai ales că îți poate oferi, alături de căldură, și o stare relaxantă. De altfel, șemineul nu se recomandă doar în calitatea sa de obiect destinat încălzirii, ci are valențe simbolice în spațiul familial, fiind decorat sau construit într-o varietate de stiluri arhitecturale. Totuși, pentru că este folosit și din rațiuni practice, șemineul funcționează cu diverse tipuri de combustibil care te pot ajută să te orientezi către cea mai bună soluție.
Șemineul pe lemne se remarcă prin randamentul extrem de mare, oferit în urma arderii lemnului. Fiind dotat cu o ușă termorezistentă și focar de ardere închis, șemineul de acest fel îți va oferi, pe lângă căldura specifică, o atmosferă plăcută în întreaga încăpere. De asemenea, consumul redus de combustibil, lipsa emanatiilor de fum, precum și menținerea calității aerului reprezintă avantaje demne de luat în considerare înaintea oricărei achiziții.
De cele mai multe ori te gândești la un sistem de încălzire care să funcționeze foarte bine, dar să fie și foarte plăcut la aspect. Pentru astfel de nevoi, există șemineele cu centrale termice care asigura un ambient plăcut, prin intermediul designului estetic, oferind și căldura necesară pentru încălzirea apei menajere și a locuinței.
O variantă la fel de practică, însă benefică pentru că evită transportul și depozitarea materiei prime este șemineul pe gaz metan. Acesta nu necesită curățare, poate fi reglat din telecomandă, îți oferă un randament considerabil și nu are nevoie de coș de evacuare deoarece este automatizat.
Un model spectaculos de șemineu este, fără îndoială, cel cu deschidere către încăperea în care este amplasat. În mod evident, acesta nu produce căldură consistentă în casă ta, însă atmosfera pe care o redă este una splendidă, însoțită de trosnetul lemnelor.
Tot în categoria sistemelor de încălzire speciale se enumeră și șemineul care funcționează pe bază de bioetanol, combustibil ecologic ce emană dioxid de carbon și apă, în urma arderii. Interesant datorită flexibilității și impactului pe care îl are asupra celor ce îl privesc, șemineul cu combustibil ecologic poate fi sursa ta de liniște.
Alături de sistemele menționate anterior, există pe piață renumitele boilere pe gaz, utilizate preponderent pentru încălzirea apei menajere și a locuinței. În funcție de calitate, marca și material, boilerele au atribute specifice și îndeplinesc anumite funcții. De tip clasic, cu acumulare sau instant, boilerele electrice pot da randament în prezența unor tipuri diferite de combustibil, precum energia electrică, gazul, uleiul sau propanul.
Este esențial să mergi la cumpărături bine informat atunci când îți dorești să achiziționezi un boiler, astfel încât calitatea să fie una potrivită, care să asigure garanția funcționarii optime pe termen lung. De reținut este că cele mai durabile boilere sunt cele confecționate din oțel inoxidabil, definite prin rezistență la duritatea apei și durata de viață mai mare.
Indiferent ce sistem de încălzire decizi că trebuie instalat acasă, asigură-te că acesta va corespunde cu specificul locuinței și îți va oferi rezultatele la care te aștepți, astfel încât să poți petrece momente de calitate alături de cei dragi, oricând.