Calcul real si explicatii!

Un semineu electric este dispozitivul termic care se apropie cel mai mult de semineul clasic pe lemne. Acest tip de focar foloseste tehnologia 3D. Este dotat cu un ecran LED special, cu afisare luminoasa, care produce efectul de flacara. Este accesibil ca pret, mobil si compact. Are un montaj rapid si intretinere minima, oferind un maxim de confort si un design modern.

Semineele electrice pot fi folosite doar estetic, ca un obiect decorativ sau functional, ca o sursa secundara de incalzire. Tocmai aceasta diferenta de utilizare influenteaza in mod direct consumul unui astfel de semineu, creand o discrepanta enorma. E foarte important sa cunosti aceste aspecte si diferente cand te gandesti sa iti cumperi un semineu electric, de aceea, ti le vom prezenta succint in randurile de mai jos.

1. Consumul cu efect de flacara (FARA functia de INCALZIRE):

90% din cei care cumpara un semineu electric il folosesc doar cu aceasta functie estetica, nu si pentru incalzire. De ce? Deoarece curentul electric nu e cea mai economica energie de folosit pentru incalzire, cel putin momentan!

In modul flacara luminoasa (fara functie de incalzire), la un calcul simplu, veti ramane UIMITI:

Pret – energie electrica: 0.33 – 0.50 lei/kW
Consum semineu electric: 10W/h
 
Consum: 1 seara (timp de 4h) = 40W
Consum: 1 luna = 1200 W      
 
=> PRET: mai putin de 1 LEU/luna!!

Asadar, consumul, in cazul in care vorbim doar de afisare LED, este foarte-foarte mic. Chiar daca ai folosi non-stop semineul, tot nu se simte la cheltuieli, consumand mai putin decat 1 bec economic! NU exista niciun obiect decorativ sau dispozitiv mai economic decat un semineu electric. Nici semineul pe bioetanol, nici lumanarile, acvariul, sau alt obiect care sa decoreze livingul luminos nu îl egalează.

Ca sa iti intelegi cat de mic este consumul unui semineu electric in acest mod de functionare, poti sa vizitezi magazinele unde sunt expuse astfel de dispozitive electrice sau spatiile comerciale de bricolaj si vei vedea ca ele functioneaza non-stop cu efectul de flacara!

2. Consumul CU efect de INCALZIRE:

Pe langa functia simpla de iluminat, un semineu electric iti ofera si posibilitatea de incalzire! Poti seta asta din telecomanda sau poti programa din termostat ca functia de incalzire sa porneasca la scaderea temperaturii din incapere!

Procedeul prin care un semineu electric realizeaza incalzirea este unul foarte simplu, ce nu necesita explicatii: acesta functioneaza ca o aeroterma sau un uscator de par, pe baza unui ventilator care impinge aerul cald in camera prin lamelele metalice ale dispozitivului.

Insa, daca consumul in modul simplu cu efect de flacara este aproape inexistent, consumul in cazul incalzirii cu un semineu electric se schimba exponential

Chiar daca randamentul unui semineu electric atunci cand este folosit ca sursa termica este aproape maxim (~99%), iar neexistand evacuare, caldura ramane in incapere si energia nu se pierde deloc, a te incalzi regulat cu un semineu de acest fel este o operatiune scumpa.  

In ciuda randamentului extrem de ridicat, semineul electric nu poate fi catalogat drept cea mai buna solutie pentru incalzirea casei, decat daca e luat in considerare doar ca sursa secundara de incalzire, nefiind conceput si proiectat ca sursa principala de incalzire.

Deci, cat consuma cu functia de incalzire? Cat costa sa iti incalzesti camera cu un semineu electric?

Trebuie sa stim ca puterea medie de incalzire la majoritatea semineelor electrice de pe piata este de 1500 W/h (deci de 150 de ori mai mult decat atunci cand il folosesti doar pentru design). Asta inseamna ca in 2 ore de functionare continua cu functia de incalzire ai consuma 3 kW! Iar pe 1 luna, calculul s-ar situa undeva la 90 kW, deci ai scoate din buzunar undeva la 40 lei/luna.

Pret – energie electrica: 0.33 – 0.50 lei/kW
Consum semineu electric: 1500W/h
 
Consum: 1 seara (timp de 2h) = 3000W
Consum: 1 luna = 9000 W (90 kW)      
 
=> PRET: aprox.  40 LEI/luna!!

3. Cat pot incalzi cu un semineu electric?

Un semineu electric setat la o treapta maxima de functionare poate sa incalzeasca pana la 37 mp, motiv pentru care sunt utilizate doar pentru incalzirea unei singure incaperi, de cele mai multe ori, un living, un birou sau un dormitor, ca urmare, nu poate fi luat in calcul decat ca o sursa suplimentara de incalzire.

De principiu, cu orice dispozitiv electric (nu doar semineu electric) ai dori sa incalzesti o anumita suprafata, costul este unul ridicat, in comparatie cu alte surse pe lemn, gaz, peleti, etc.

4. Cand merita sa imi cumpar un semineu electric?

Nu e pentru oricine si pentru orice situatie semineul electric o alegere inteleapta! Un semineu electric, ca oricare alt dispozitiv termic, are avantajele si dezavantajele sale, valori energetice si de randament si specificatii propri. Punandu-le cap la cap, iti prezentam situatiile in care chiar merita sa achizitionezi un semineu electric:

-Atunci cand iti doresti sa ai un element decorativ special la tine acasa. Cand pui accent pe vizual. Pe latura pur estetica si pe efectul de flacara luminoasa pe care il creeaza un astfel de semineu. Astfel, efectul de flacara 3D redat de tehnologia LED avansata creeaza o atmosfera speciala. Aceasta imită chiar si sunetul de lemn arzand, daca e cazul!

-Atunci cand nu doresti sa investesti o groaza de bani intr-un obiect decorativ. Nici initial, la achizitie, dar nici ulterior, in costurile pe termen lung (alimentare, intretinere). Deci, cand iti doresti un semineu exclusiv pentru decor, semineul electric este una dintre cele mai bune solutii!

-Atunci cand vrei sa suplimentezi confortul termic cu 2-3* grade in plus. Aceasta situatie o regasesti in momentul cand caloriferul nu face fata incalzirii incaperii in care este amplasat. Astfel, cu ajutorul termostatului unui semineu electric, vei putea sa ridici temperatura camerei rapid si eficient, intr-un timp foarte scurt.

-Atunci cand doresti sa ai acasa un semineu mobil si compact. Majoritatea semineelor electrice sunt gandite a fi portabile (mobile). Ele pot fi mutate cu usurinta dintr-o incapere in cealalta – tot ce ai nevoie este o priza la indemana! Atunci cand iti renovezi o camera sau nu se mai potriveste stilul cu semineul, poti sa il muti in alta. Sau atunci cand decizi sa te muti la alta casa sau un alt apartament. Poti sa iei semineul electric cu tine, alaturi de restul mobilei!

-Atunci cand serile de primavara sau de toamna sunt prea calduroase pentru a porni centrala termica, dar prea racoroase pentru confortul tau termic! Intr-o astfel de situatie, functia de incalzire a unui semineu electric este binevenita! Tot ce trebuie sa faci este sa setezi o anumita temperatura ambientala dorita. Șemineul va incalzi pe loc incaperea, aeroterma oprindu-se atunci cand s-a ajuns la nivelul climatic solicitat!

-Atunci cand ai nevoie de o sursa care sa iti genereze caldura instant! De exemplu, cand mergi la casa de vacanta sau la cabana, in care stai doar in weekenduri sau in anumite perioade din an si doresti caldura instant, un semineu electric te ajuta sa incalzesti camera de zi sau un foaier in cel mai scurt timp, iar caldura se va resimti inca de la primele minute de functionare!

-Atunci cand doresti flacara in camin, dar siguranta pentru copii si animale primeaza! E important design-ul unei locuinte, dar si securitatea ei nu e de neglijat. Cu atat mai mult cu cat ii priveste pe membri familiei sau pe catel ori pisica. Un semineu electric iti ofera placerea de a privi o flacara ultra-realistica. Aceasta fara vreun risc pentru cei mici sau pentru patrupede.

-Atunci cand confortul e tot ceea ce conteaza pentru tine! Pentru ca la un semineu electric, totul e simplu: il pozitionezi undeva, il conectezi la o priza si apesi pe butonul telecomenzii!

  • treptele de luminozitate ale flacarii
  • temperatura dorita
  • programarea functionarii
  • alte reglaje

Pe toate le efectuezi tot de la buton! Ce poate fi mai confortabil decat un semineu pe curent electric?

-Atunci cand doresti incalzirea doar a unei incaperi din locuinta. Adica atunci cand nu vrei sa pornesti centrala termica sau sa faci focul in semineul clasic doar pentru incalzirea unei singure incaperi pe care o folosesti la un moment dat. Semineul electric poate sa si pastreze doar o anumita temperatura in camera respectiva.

-Atunci cand vrei ca semineul sa isi pastreze valoarea pana la revanzare! Nu mai vrei semineu electric sau vrei altul? Operatiunea se realizeaza cu mare usurinta: scoti semineul din priza si il vinzi! Chiar daca il utilizezi zilnic, un semineu electric nu isi pierde semnificativ valoarea in timp. Se întâmplă in cazul unui semineu ce foloseste alt tip de combustibil (lemn, gaz, peleti, etc.). Asta pentru ca dispozitivul este compus din 2 elemente: nu doar ecranul electric, ci si rama decorativa semineu (lemn sau MDF). Asadar, daca te plictisesti repede de lucrurile din casa, dar nu vrei sa pierzi investitia, alege un semineu electric!

-Atunci cand vrei sa incastrezi semineul oriunde (in perete, rigips, mobilier) si sa il amplasezi absolut oriunde! Un semineu electric il poti incorpora in orice perete, zid, panou gips-carton si la orice distanta fata de oricare alte obiecte aflate in proximitatea lui, fara limita pe care o gasesti la semineele clasice fata de obiectele inflamabile si fara alte restrictii!

-Atunci cand iti doresti un semineu cu “sunet” reglabil! Exista momente in care lucrezi la birou sau esti in camera de zi si doresti o liniste deplina. Poti seta semineul electric pe modul flacara luminoasa, iar acesta nu va emite niciun sunet sau vreun zgomot deranjant. In plus, atunci cand doresti sa auzi sunetul lemnului troznind, poti sa achizitionezi un modul de sunet. Acesta va imita perfect acest sunet acustic atat de indragit… Deci, cu un semineu electric si sunetul il poti controla!

-Atunci cand iti arde de semineu vara! E perioada din an calduroasa sau caniculara cand vrei sa te bucuri de jocul flacarilor de pe ecranul semineului electric, dar fara caldura aferenta arderii conventionale! Doar daca te gandesti la foc vara, te iau toate transpiratiile! 🙂 Asa ca, pui electricul pe modul flacara luminoasa fara incalzire si te bucuri de foc si in anotimpul cald!

-Atunci cand vrei sa ajustezi luminozitatea “focului”! La un semineu clasic, pornesti arderea si cam atat! Nu poti sa faci flacara mai mica sau mai mare, decat dupa un anumit timp. Dar, la un semineu electric, ai posibilitatea de a regla intensitatea flacarii si, implicit, a luminozitatii emanate de semineu instant, mai ales cand se lasa seara si vrei sa ai doar imitatia jarului mocnind in camera sau cand a dormit bebele pe canapeaua din living!

-Atunci cand iti doresti un dispozitiv pe care ti-l poti monta chiar tu! Rapid si simplu, in aprox. 25 minute! Fara alte costuri, manopere, meseriasi! Montajul unui semineu electric este unul intuitiv, iar ceea ce ai nevoie se gaseste in kitul de instalare, care vine impreuna cu instructiunile de montaj!

-Atunci cand vrei un semineu care protejeaza mediul inconjurator! Un semineu electric nu emana fum sau miros. Nu are evacuare, nu polueaza in niciun fel atmosfera. Este prietenos cu mediul inconjurator, dar si cu caminul si membri familiei tale!

Din tot ce ti-am prezentat mai sus, precum si din experienta noastra in domeniul termic, am remarcat faptul ca costurile ulterioare achizitionarii unui semineu electric influenteaza probabil cel mai mult decizia de cumparare! Un semineu electric poate fi alegerea cea mai buna pentru un camin!

Asadar, cat consuma un semineu?

Raspunsul este foarte simplu – depinde de cat si cum il folosesti!

->Daca ii folosesti doar functia luminoasa, estetica, de design, atunci cunsumul va fi nesemnificativ. Va fi mult mai putin ca al unui bec cu LED din baie sau bucatarie.
Adica 1 LEU/ luna!

->Daca, insa, il folosesti si cu functia de incalzire, consumul creste vertiginos, putand sa ajunga pana la cateva zeci de lei pe luna, pentru o suprafata mica si timp redus de functionare!

Practic semineul electric este o achizitie accesibila pentru oricine si merita investitia, DACA il folosesti ca o sursa SECUNDARA, DECORATIVA si OCAZIONALA de incalzire pentru (o parte din) locuinta ta!

Împărtășește-ți dragostea
admin
admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *