Încălzirea prin pardoseală este o investiție inteligentă pentru orice casă. Vă poate economisi bani și timp, și este ecologică!
Aici vorbim despre primele trei motive pentru care oamenii ar trebui să ia în considerare investiția:
1.Economisește energie prin utilizarea a mai puțin combustibil decât metodele tradiționale, cum ar fi radiatoarele sau șemineele.
2.Sistemele de încălzire prin pardoseală folosesc cu aproape 50% mai puțină energie electrică decât unitățile electrice normale de tip plintă. Astfel oferă în același timp confort pe tot parcursul zilei. Aceasta le face mai rentabile pe perioade lungi de timp (până la 10 ani);
3.Sunt și sigure – nu a fost raportat niciodată un accident. Nu a fost niciodată cineva rănit de încălzirea electrica din pardoseală.
Ce este un sistem de încălzire in pardoseală?
Romanii sunt faimoși pentru multe lucruri. Se pare că au fost responsabili și pentru una dintre cele mai ingenioase invenții din istorie: încălzirea în pardoseală. Sistemul hypocaust a fost inventat atunci. De atunci a fost perfecționat de multe alte civilizații din întreaga lume – inclusiv de a noastră!
Romanii au fost arhitecți ingenioși care au creat unele dintre cele mai impresionante structuri din lume. O astfel de clădire era o casă cu ferestre din podea până în tavan și șeminee pentru fiecare cameră. Camera este încălzită prin conducte de aer cald care veneau de jos prin deschideri atent proiectate în podele. Aceasta se afla pe piloni sub alte spații goale umplute cu nisip sau plăci de mozaic încălzite. Încălzirea s-a efectuat fie cu ajutorul focului de lemn, fie cu cărbune!
În timpurile moderne, încălzirea prin pardoseală este un sistem complex și avansat. Sunt utilizate țevi sau cabluri electrice care trec pe sub pardoseală pentru a distribui apă caldă sau curent electric.
Avantajul principal al unui sistem de încălzire în pardoseală
Încălzirea prin pardoseală este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să își păstreze casa caldă și confortabilă.
Aceasta reduce nevoia de radiatoare în fiecare cameră și țevile care le conectează cu centrala!
Sistemele radiante sunt bazate pe convecție. Aceasta distribuie căldura mai uniform decât o fac modelele tradiționale cu radiatoare! Este o modalitate mai confortabilă, mai eficientă și mai economică de a vă încălzi locuința.
Ce este convecția si cum functionează un sistem de încălzire în pardoseală
Convecția determină comportamentul aerului cald. Acesta se va deplasa pe verticală, de jos în sus.
Sistemele radiante sunt o opțiune excelentă pentru cei care doresc să își mențină casa caldă și confortabilă. Convecția va determina o încălzire uniformă.
Pentru a asigura confortul termic pe suprafețe mari ale unei locuințe, se instalează trasee complexe de conducte sau cabluri electrice. Fiecare este conectat la un termostat electronic.
Tipuri de incalzire în pardoseală
Cele mai comune metode de încălzire prin pardoseală în România sunt:
- Încălzirea în pardoseală cu cablu electric încălzitor
Această versiune este utilizată atunci când există posibilitatea de a turna o săpă. Cablul de încălzire va fi încorporat în ea.
- Incălzirea în pardoseală cu covoraș electric încălzitor
Acesta este poate fi utilizat fără a fi îngropa într-o șapă. Este suficient să fie montat sub adezivul pe care se lipesc plăcile de gresie.
Covorașele electrice sunt alcătuite din cabluri foarte subțiri. Sunt așezate pe un material lat și care pot avea o lungime cuprinsă între 1 și 24 de metri.
Acesta este de regulă mai scump decât sistemul cu cablu electric de încălzire.
Puterea și consumul unui sistem de încălzire în pardoseală
Primele două tipuri de încălzire sunt cele mai frecvent utilizate.
Încălzirea prin pardoseală poate fi folosită ca sursă unică de încălzire. Puteți renunța la calorifere, centrală pe gaz, convectoare sau alte surse.
Deasemenea puteți utiliza încălzirea în pardoseală ca sursă suplimentară de căldură. De exemplu o pardoseală caldă în baie sau bucătărie. Sau poate doriți un plus de confort termic în locuință.
Tip incalzire in pardoseala | Consum incalzire in pardoseala | Putere instalata |
Încălzire electrica ca sursa unica | 15-25 W/mp/ora | 100-150 W/mp |
Încălzire electrica ca sursa complementara | 10-12 W/mp/ora | 60 – 100 W/mp |
Analizați următoarele date despre consumul de energie și puterea instalată, pe care le puteți utiliza atunci când vă alegeți sistemul.
Factorul principal
Factorul principal este cât de bine izolată este casa.
Este important să nu se confunde utilizarea energiei electrice cu puterea instalată. Când sistemul de încălzire electrică prin pardoseală este pornit, va consuma cantitate de energie electrică ca și puterea instalată.
Odată ce camera dvs. atinge o anumită temperatură, sistemul se va opri. Astfel vor exista perioade de timp în care sistemul nu va consuma. Acesta este modul prin care va menține ulterior temperatura constantă.
Consumul de energie electrica va reprezenta o medie a kilowatilor consumati pe oră. În decursul unei zile, valorile medii sunt:
- Pentru incalzire electrica in pardoseala ca sursa unica consumul este de aproximativ 15-25 W/mp/ora
- Pentru incalzire electrica in pardoseala ca sursa suplimentara de confort consumul este de aproximativ 10-12 W/mp/ora
Daca pentru controlul sistemului de incalzire se folosesc termostatele programabile, atunci consumul poate fi redus cu pana la 20%.
- Puteți programa încălzirea să pornească sau să se oprească la anumite ore. În acest fel, nu risipiți energie electrică atunci când nu este nimeni acasă.
Nu există costuri de întreținere.
Cât costă achiziționarea, întreținerea și utilizarea sistemului de încălzire ?
Ținând cont de acestea, cu siguranță sistemul de încălzire electrică prin pardoseală este cel mai bun. Nu există costuri de întreținere !
Cu toate acestea, sa tineti cont de pierderile de caldura atunci cand alegeti sistemul de incalzire prin pardoseala.
Calculul pierderilor de caldura
Ne este frig atunci când temperatura aerului nu este suficient de caldă. Avem pierderi de căldură din cauza diferitelor tipuri de transferuri de căldură. Geam, pereți, ușă, pardoseală sau tavane.
Schimbul de căldură se poate realiza prin convecție, conducție sau radiație.
În general, calculăm energia necesară pentru a încălzi o încăpere în kW/h. Aceasta este cantitatea de energie de care avem nevoie pentru a face ca încăperea să fie la o anumită temperatură în cea mai rece zi. Este important pentru noi să știm care sunt pierderile de căldură. Astfel vom putea alege un sistem de încălzire optim sau pentru a le reduce.
Este important sa stiti ce pierderi de caldura inregistrati, din trei motive principale:
- Puteti calcula cata energie pierdeti si de cata energie aveti nevoie pentru a mentine in casa o temperatura constanta;
- Puteti calcula cati bani pierdeti lunar datorita pierderilor de energie;
- Puteti alege o solutie de incalzire care sa diminueze pierderile. Investiti in solutii de atenuare ale pierderilor de energie.
Reducerea pierderilor de căldură
Una dintre cele mai la indemana solutii este izolarea temeinica a casei.
- Puteti reduce pierderile prin conductie daca izolati peretii (pe interior daca pe exterior nu exista aceasta posibilitate);
- Puteți reduce pierderile prin convecție izolând ferestrele sau schimbandu-le cu cele termopan pe tamplarie PVC; Deasemenea se recomandă să izolați tavanele.
- Puteti reduce pierderile prin radiație folosind folii izolante.
În concluzie, atunci când alegeți un sistem de încâlzire în pardoseală trebuie să tineți cont de urma=ătoarele elemente:
- Dimensiunea zonei pe care o doresti incalzita cu un astfel de sistem;
- Tipul de pardoseală pe care îl ai în cameră;
- Tipul de izolatie pe care il ai sub pardoseala;
- Temperatura pe care ti-o doresti in camera;
- Puterea maxima a sistemului instalat.
Montarea unui sistem de încălzire în pardoseală
Înainte de a instala un sistem de încălzire prin pardoseală, faceți calcule și întrebați experții.
I. Sistem de încălzire cu cabluri
Dacă aveți un proiect de anvergură, apelați la o echipă de specialiști care să vă ajute. Aceștia pot face munca mai bine. Aceste sisteme vă vor menține casa caldă și vor economisi bani la facturile de încălzire.
Aspecte generale
Daca optati pentru un astfel de sistem, trebuie sa stiti urmatoarele lucruri:
- Cablurile de incalzire se pot monta intr-un strat de aproximativ 5 cm de beton. Cu alte cuvinte, acestea sunt recomandate constructiilor noi (casa sau apartament) aflate in faza de constructie. De asemenea, cablurile de incalzire se preteaza si la renovarile complete. Acestea includ eliminarea podelei/pardoselii vechi si inlocuirea acesteia cu una noua.
- Cablurile de incalzire se recomanda in cazul construirii/finisarii/renovarii apartamentelor si locuintelor cu necesar energetic mic. Se recomandă atunci când incalzirea prin pardoseala devine principala sursa de incalzire.
- Alte aplicatii includ apartamente centrale, case/cabane de vacanta, bai din case si apartamente, camera de zi.
Aspecte generale
- Puterea necesara se va calcula în funcție de modalitatea de încalzire (principala sau secundara) si de tipul incaperii. Alegeti incalzirea prin pardoseala ca sistem de incalzire principal ? Atunci expertii recomanda efectuarea in prealabil al unui calcul exact al pierderilor de caldura, pentru a instala apoi puterea obtinuta.
- Incalzirea prin pardoseala cu cabluri electrice se poate monta sub orice tip de placare/podea. Cablurile electrice se pot monta in sapa, sapa auto-nivelanta sau adeziv flexibil. De regulă pot avea aproximativ 1-2 cm grosime, chiar si la renovare. Cablurile electrice pot fi montate si sub parchet melaminat si straficat.
- Se recomanda realizarea de zone delimitate cu incălzire intensă obtinuta cu ajutorul cablurilor electrice. De exemplu, în incăperile cu ferestre si usi largi, apartamentele de tip living + bucatarie.
- In functie de gradul de izolatie al locuintei calculați puterea instalată. Aceasta trebuie luată în calcul cu o variație intre 80 – 100W pentru casele bine izolate. Poate ajunge pana la 150-160W pentru casele cu un grad de izolare scazut.
- In incaperile cu suprafete vitrate mari se recomanda realizarea unor zone tampon intre ferestre/usi si restul incaperii. Așa zisele perdele de aer cald, au avantajul ca protejeaza impotriva curentilor de aer rece. Functioneaza ca o sursa suplimentara de caldura.
In aceste zone, pe o latime de 0,5-1,0m se monteaza cabluri incalzitoare care sa asigure o putere instalata de 200-250W/mp. Aceste zone vor fi controlate separat ca si temperatura.
Procesul montării
Iata pasii pe care ar trebui sa ii faceti atunci cand doriti sa instalati un sistem de incalzire prin pardoseala.
- Planificarea spatiului pentru instalarea traseului de cabluri electrice, in functie de tipul de incalzire prin pardoseala ales.
- Stabilirea cotelor de inaltime pentru usi si ferestre. În functie de cota de supra-inaltare a camerei cu aproximativ 10-15 cm (in cazul locuintelor noi).
- Pozitionarea mobilierului pentru a se putea realiza proiectarea traseului cablurilor; mutarea ulterioara a mobilierului greu, de mari dimensiuni, afecteaza eficienta sistemului.
- Stabilirea locurilor in care se vor monta termostatele sistemului de incalzire in fiecare camera. În care se va monta distribuitorul de caldura si punctele in care se va masura temperatura.
- Dimensionarea lungimii cablurilor aferente lucrarii.
- Aplicarea stratului izolator si a plasei de armare.
- Stabilirea traseului de cabluri sau covorase incalzitoare.
- Aplicarea sapei – unde e cazul (se ia in considerare si grosimea sapei).
- Aplicarea finisajelor (tipul podelei – parchet, gresie etc.)
Sistemele electrice de încălzire prin pardoseală pot fi utilizate și ca sursă complementară de căldură.
Sunteți în căutarea unui confort termic suplimentar la picioarele dumneavoastră ? Luați în considerare instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală care încălzește solul de sub el. Aceasta va fi o alegere excelentă dacă instalarea are loc în apropierea oricăruia dintre aceste locuri: băi; bucătărie(e); living sau sufragerie – pentru a numi doar câteva!
- Încălzirea în pardoseală este o modalitate excelentă de a menține temperatura clădirii, în special în cazul clădirilor noi. De asemenea, poate fi instalată în timpul proiectelor de renovare, astfel încât spațiul să rămână confortabil pe tot parcursul anului!
- Acolo unde constructia permite turnarea unei sape de beton, incalzirea de confort se face folosind cabluri incalzitoare. Puterea recomandată este de 10W/ml sau unele de 18W/ml. Puterea instalata in astfel de aplicatii trebuie sa fie de 60 – 100W/mp in general . Poate fi și de 100 – 120W/mp in incaperile de baie. Sistemul de incalzire poate fi montat in orice tip de pardoseala. Cablurile vor trebui acoperite cu sapa de beton de cel putin 20-25mm.
Dimensionarea sistemului
V-ați decis să instalați un sistem de încălzire prin pardoseală ? Ține-ți cont că există o serie de calcule care trebuie făcute pentru ca acesta să arate bine. Urmăriți să funcționeze eficient !
Necesarul de caldura
Este important să cunoașteți necesarul de căldură al casei dumneavoastră. Fiecare încăpere are un punct de reglare diferit. Astfel poate fi dificil pentru dumneavoastră ca proprietar sau constructor, să încercați opțiunile de încălzire prin pardoseală. Dar ar putea exista întotdeauna și alți factori. Ce tip de material va izola cel mai bine împotriva curenților de aer rece? Sau, dacă cineva dorește confort pe tot parcursul anului?!
Fluxul termic necesar pe fiecare metru patrat de pardoseala
Puteti calcula si dumneavoastra foarte simplu acest flux. Utilizați urmatoarea formula:
q = Q/S(W/mp), in care:
Q este necesarul de caldura al camerei.
S este suprafata pardoselii incalzitoare.
Suprafata pardoselii încălzitoare
S-ar putea să vi se pară surprinzător să aflați că se pot determina multe lucruri despre încălzirea casei dvs. Luând suprafața și împărțind-o la 0,506, de exemplu ce interval de temperatură veți avea în fiecare cameră. Acest lucru va ajuta la optimizarea utilizării spațiului, precum și la asigurarea unor niveluri optime de confort. Nu veți avea parte de risipă de energie sau de bani cheltuiți pe echipamente inutile. Echipamente care nu funcționează corect pentru că nu s-au făcut suficiente măsurători înainte de implementare!
În general, suprafața de încălzire a unui sistem coincide de obicei cu dimensiunea totală a camerei. Acest lucru vă ajută să înțelegeți care va fi temperatura maximă în propria locuință (și în fiecare cameră în parte).
Calculul cotelor de înălțime
Calculele sunt foarte importante atunci când vine vorba de o construcție nouă de casă. Dintr-un plan arhitectural trebuie să știm ce înălțimi vor fi respectate pentru a putea instala sistemul de încălzire prin pardoseală. Evităm astfel să afectăm dimensiunile ulterioare ale ușilor ferestrelor și scărilor interioare.
Cotele de inaltime se calculeaza insumand grosimea/inaltimea urmatoarelor elemente (calculate de la cota placii de beton):
- un strat polistiren extrudat = 2-5 cm
- sapa intre 3 – 8 cm (o sapa mai groasa creste timpul necesar incalzirii)
- finisaj general (parchet, gresie) = 1.5 cm
In general, inaltarea de la cota placii de beton se calculeaza ca avand intre 6-15 cm indiferent de nivelul casei. Pentru etaj se elimina stratul de polistiren extrudat, calculul general fiind orientat in jurul inaltimii de 10-15 cm.
Reguli de montaj
1. Mobilierul fix
Este foarte important să evitați instalarea sistemelor de încălzire în apropierea mobilierului fără picioare. Acest lucru poate duce la o acumulare excesivă de căldură. Aceasta vă poate deteriora sistemul sau poate întârzia complet performanța acestuia!
S-ar putea să vă gândiți că un pat dublu sau o canapea ar fi locul perfect pentru un sistem de încălzire prin pardoseală. Dar ar trebui să discutați cu profesioniștii dacă planul dvs. este de a instala acest tip de pardoseală în orice încăpere. Aceștia vă pot oferi sfaturi mai bune despre ce este posibil și despre cum va arăta cel mai bine amplasarea după ce toate celelalte lucruri au fost rezolvate.
2. Cablurile ÎncĂlzitoare
Care este regula numărul unu pe care trebuie să o rețineți atunci când montați cablurile de încălzire ?
Acestea nu trebuie niciodată să se suprapună sau să se atingă. Veți ști destul de repede acest fapt important pentru că există foarte multe specificații tehnice. Detalii privind distanța la care trebuie să fie la serpentinele dumneavoastră, precum și materialele și procedurile de instalare!
3. Senzorii de pardoseala
Senzorii de pardoseală trebuie montați în tuburi de copex cu capac la capăt. Se montează la jumătatea distanței dintre două bobine paralele consecutive de cablu de încălzire. Aceste zone vor deveni mai târziu libere – neacoperite de mobilier sau covoare; sunt, de asemenea, un loc excelent pentru a instala ghivece de flori!
Este important să aveți mare grijă când instalați sistemul de încălzire prin pardoseală. Orice proiect de decorare interioară după instalare trebuie să țină cont de aceste mici și enervante insecte (mă refer la “senzori”).
4. Termostatele
Poate că nu credeți că termostatul dumneavoastră are un rol important în reglarea și menținerea căldurii din casa dumneavoastră. De fapt are! Dispozitivul “citește” temperatura în orice moment pentru a spune sistemului de încălzire câtă căldură este necesară. În acest fel nu aveți zone prea calde în care oamenii nu se simt confortabil să trăiască cu temperaturi ridicate peste tot!
În cazul încălzirii prin pardoseală,
În cazul încălzirii prin pardoseală, totul constă în plasarea corectă a termostatului. Dacă nu aveți un regulator de temperatură plasat strategic, atunci sistemul dumneavoastră ar putea funcționa ineficient. Citirea sa este inexactă din cauza faptului că este declanșat cu doar un grad centigrad în plus sau în minus față de ceea ce a fost prevăzut .
- Pozitionarea termostatelor pe perete se va face astfel incat acestea sa fie cat mai putin timp expuse razelor solare
- Cu cât termostatele au cele mai bune conditii de functionare, cu atat întregul sistem va funcționa mai bine și mai sigur.
- Termostatul ar trebui instalat intr-o zona centrala a locuintei. Alegeți un loc pe un perete interior, la o inaltime de 1.3 – 1.5 metri distanta de podea.
- Ca să pozitionați termostatul corect, trebuie sa luați în considerare si camera/camerele pe care le folositi cel mai des. Acolo aveți nevoie de un confort sporit in ceea ce priveste incalzirea. Puteti astfel pozitiona un termostat pe un perete interior al sufrageriei. Alegeți sufrageria ca si camera centrala si cel mai des utilizată. Sau puteți alege dormitorul – dacă este cea mai utilizată încăpere din casă.
- Pentru sistemul de încălzire electrică, recomandat este ca fiecare cameră sa aibă propriul termostat. Acest lucru va duce la facturi mai mici si confort ridicat
Unele zone ale locuinței pot cauza temperaturi și informații inexacte. Astfel sistemul de încălzire prin pardoseală va genera căldură insuficientă.
Iată câteva locuri pe care ar trebui să le evitați pentru a vă asigura că termostatul dvs. citește corect:
1. Dacă fiecare încăpere are termostat propriu
- In bătaia directă a soarelui – termostatul va citi temperaturi mai ridicate decât cele reale. Astfel va transmite sistemului de încălzire că nu ai nevoie de el.
- Deasupra sau langa guri/canale de ventilație. Similar, termostatul va inregistra temperaturi mai mari decat cele reale, iar sistemul de încălzire va deveni ineficient.
2. Dacă un singur termostat controlează mai multe camere
- Langă sau în bucătărie – aceasta este deja una dintre cele mai calde incaperi din casa. Un termostat plasat aici va transmite informația că nu ai nevoie de căldură suplimentară.
- Pe hol – cum probabil nici tu nici familia ta nu petreceti foarte mult timp , nu are rost sa plasați un termostat . In plus, holul de la usa de la intrare este mai rece deoarece aerul circulă mai mult. Astfel, termostatul iti poate produce un consum suplimentar. Sistemul de încălzire se va chinui să încălzească o cameră cu pierderi de caldură inerente funcției ei.
- Usi si ferestre – nu pune termostatul în astfel de zone. Pot duce fie la citiri de temperatura mai mari (ferestre) sau mai mici (usi) decât realitatea. Vei înregistra costuri ridicate, iar confortul oferit de sistemul de încălzire prin pardoseală (sau de altă natură) va fi nesemnificativ.
- Lângă sau în baie – și această cameră poate duce la citiri eronate. Fie pentru că în baie este de obicei foarte cald. Fie pentru că geamul deschis chiar și pe timpul iernii poate cauza erori si consum suplimentar de caldura.
5. Izolatia termica
Cel mai bun mod de a vă asigura că sistemul de încălzire prin pardoseală funcționează cât mai eficient și mai economic este instalarea unui strat de polistiren extrudat (un tip de izolație) sub acesta. Acest lucru va ajuta la împiedicarea scăpării căldurii până la capăt prin scânduri, țevi sau pe murdăria de dedesubt. Acestea pot duce la pierderi mari dacă nu se intervine imediat!
Poate părea de bun simț acum, dar mulți oameni uită de această recomandare atunci când își construiesc casele. Majoritatea proiectelor se concentrează pe economisirea banilor în detrimentul calității. Neglijează realizarea unor investiții inteligente pentru un succes pe termen lung.
II.Sistem cu covorase electrice
Un încălzitor electric de tip covor este soluția perfectă pentru a vă încălzi locuința în mod practic și eficient. Puteți beneficia de toate avantajele sale. Un avantaj uriaș cu un sistem de încălzire prin pardoseală ca acesta? Este gata de utilizare!
Odată montate, aceste covorașe de încălzire vă vor transforma locuința într-o oază de confort. Nu va fi nevoie să depuneți prea mult efort sau să dispuneți de un buget semnificativ.
Aceste covorașe de încălzire sunt soluția perfectă pentru cei care doresc o modalitate ușoară și accesibilă de a-și încălzi locuința.
Aspecte generale
- Iata ce alte lucruri trebuie sa mai stii despre covorul electric:
- Un covor electric pentru incalzirea prin pardoseala reprezinta de fapt un cablu subtire de incalzire. Acesta este montat pe o plasa din material plastic cu latimea de 0,5 metri
- Covorasele electrice sunt fabricate in suluri de diverse lungimi
- Covorasul electric se recomanda de obicei pentru pardoselile subtiri. El se monteaza direct sub pardoseala, in stratul de nivelare sau adeziv de sub podeaua propriu-zisa. Covorasul incalzitor se preteaza astfel la renovari de mai mica amploare. Un covor electric ocupa un spatiu de numai 3-4 milimetri
- Covoarele electrice, spre deosebire de cablurile electrice, vin in numai doua variante. Tip si putere: 100 W/m2, respectiv 150 W/m2. Modelul cu putere mai mare se foloseste ca si sistem de incalzire principala (sau in special in bai). Covorul cu putere mai mica se foloseste ca si sistem de incalzire auxiliara. Recomandat pentru camera copilului, birou de lucru, camera de zi, încăperi cu suprafata medie si mică.
Procesul montării
- Ce trebuie să aveți în vedere în primul rând este alegerea unui covor electric de o dimensiune si o capacitate optima pentru a va incalzi corespunzator camera sau suprafata aleasă.
- Intrerupeti curentul electric in momentul instalarii covorului
- Nu depasiti densitatea maxima a caldurii specificate de producator (W/m)
- Nu interconectati mai multe covorase incalzitoare
- Fiecare covor electric trebuie sa fie montat intr-o suprafata neinflamabila
- Orice covor electric trebuie sa fie prevazut cu un termostat
- Toate covorasele electrice pentru incălzire trebuie să aibă aceeasi densitate a căldurii. În afara de cazul in care fiecare este montat separat la un set de senzori sau un termostat.
Veți dori să vă asigurați că respectați toate precauțiile și liniile directoare pentru ca procesul de instalare să decurgă fără probleme. O regulă generală, atunci când vine vorba de covoare electrice se instalează urmând acești pași:
- Desfasurati covorul electric cu cablurile de incalzire in sus
- Asigurati-va ca orice covoras electric montati, acesta se afla intr-o perfecta aderenta cu suprafata conductoare
- Asigurati-va ca la intindere, covorul electric nu sufera indoituri, pliuri sau incretituri
- Pentru a fixa covorul electric folositi lipici fierbinte, dublu-adeziv sau adeziv pentru faianta
- Asigurati-va ca exista cel putin 5 cm de aer deasupra covorasului electric; cu alte cuvinte, nu montati covorasele sub obiecte sau structuri fixe
- Atunci când marginile covorului electric ajung în dreptul limitelor suprafetei pe care este montat, taiati numai plasa covorului dar nu si cablurile de incalzire
Reguli de montaj
- Distanta minima dintre cablurile de incalzire, cablurile de incalzire si componentele conductoare, cablurile de incalzire si alte surse de caldura (tevi etc.) trebuie sa fie de minim 50 mm
- Cablurile de incalzire nu au voie sa se intersecteze intre ele sau cu alte cabluri de incalzire
- Diametrul de curbare al cablului de incalzire trebuie sa fie de minim 6 ori diametrul cablului de incalzire.
- Podeaua pe care se monteaza covorul electric nu trebuie sa aiba o valoare a izolatiei termice mai mare de R < 0.18 m2K/W.
- Covorul electric nu are voie sa fie instalat pe suprafete neregulate
- Suprafetele si structura constructiei de sub acestea trebuie sa fie solida si stabila pentru a evita eventuala deplasare a covorului electric
- Toate cablurile si conexiunile covorului electric trebuie protejate de accidente sau de deteriorare
- Este absolut necesar sa calci pe covorul electric in timpul montajului sau dupa asta? Dacă da, atunci aveti grija sa purtati incaltari cu talpa foarte moale !
Concluzie-Încălzirea cu Cabluri electrice vs. Covoras electric
Încălzirea prin pardoseală este o modalitate populară de a menține locuințele calde în timpul vremii reci. Cu toate acestea, opțiunile disponibile pot fi copleșitoare și dificile. Unii proprietarii de locuințe nu sunt familiarizați cu acest tip de sistem. Unii nu știu ce își doresc în estetica designului casei lor. Astfel majoritatea pot fi puși în dificultatea de a alegere. Găsirea unei soluții eficiente este cu atât mai importantă, pe măsura nivelului de informare.
Iată cum vă puteți asigura că alegerea dvs. va satisface ambele nevoi:
- Pentru o CONSTRUCȚIE NOUĂ, folosit ca SISTEM PRINCIPAL DE ÎNCĂLZIRE – se pretează încălzirea cu cabluri electrice (max. 18 W/m)
- Pentru PARDOSELI RENOVATE și/sau SUBȚIRI – se pretează încălzire cu cabluri electrice (max. 10 W/m), sau covorase electrice (100 si 150 W/m2)
- PARCHET STRATIFICAT, PARCHET MELAMINAT, GRESIE – țineți cont de toleranța termică a podelei . Specialiștii în încălzire în pardoseală vă vor recomanda cea mai bună soluție. De regulă, atât cablurile electrice cât și covoarele electrice se recomandă la aceste tipuri de pardoseli. Important este să consultați și să respectați specificațiile tehnice.
Eficiența sistemului de încălzire prin pardoseală
Una dintre cele mai eficiente modalități de a vă încălzi casa este încălzirea prin pardoseală. Această nouă tendință în materie de design eficient din punct de vedere energetic oferă numeroase avantaje. Astfel devine mai mult decât un simplu produs de lux. Este o alegere indispensabilă pentru cei care doresc să renoveze sau să construiască următoarea casă de vis!
Principalii factori de care depinde eficiența unui sistem de încălzire în pardoseală includ:
- Sistemele electrice și cele de apă sunt ambele eficiente. Alegerea celei mai potrivite pentru locuința dvs. va depinde de ceea ce aveți nevoie să faceți. Puteți discuta despre acest lucru cu specialiștii în domeniu. Alegeți specialiștii care instalează aceste tipuri de pompe sau alte echipamente în clădirile noi, cum ar fi sistemele HVAC.
- Capacitatea sistemului instalat: atunci când construiți o casă cu încălzire prin pardoseală sau renovați una. Prin adăugarea unor astfel de sisteme, discutați cu compania care îl va instala. Dimensionați atent sistemul de încălzire ținând cont de dimensiunea casei dvs. și locația geografică.
- Care este cel mai bun mod de a vă asigura că locuința dvs. rămâne caldă și confortabilă în timpul iernii ? Asigurați-vă că există cât mai puține pierderi de căldură posibil.
- Este ușor să investiți într-un termostat care vă permite să controlați precis încălzirea prin pardoseală. Prin simpla apăsare a unui singur buton, acesta va fi capabil să regleze temperatura exactă. Alegeți cât de multă căldură să furnizeze sistemul, funcție de dimensiunea sau scopul camerei. Totul, în timp, economisește energie!
- Tipul de material pentru pardoseală poate avea un impact semnificativ asupra eficienței și rentabilității sistemului de încălzire. Specialiștii recomandă utilizarea unei suprafețe care permite ușor transferul de căldură. Vezi detaliile privind toleranța și capacitatea termică a podelei.
- Când vine vorba de eficiență, cu cât puteți face mai mult cu mai puțin, în primul rând. Apoi, în plus, utilizați surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară sau eoliană. Alegeți acestea mai degrabă decât să vă bazați exclusiv pe o industrie murdară bazată pe combustibili fosili. Va fi mai bine atât pentru planeta noastră, cât și pentru buzunarul dumneavoastră. Consultați specialiștii când alegeți centrală termică(în cazul instalațiilor cu apă). Consulatați atent specificațiile tehnice când alegeți cablul sau covorul electric.
Avantajele principale ale încălzirii prin pardoseală
- Dacă aveți nevoie de căldură eficientă pentru casa sau afacerea dvs., încălzirea prin pardoseală vă poate oferi o soluție excelentă. O proiectare corectă a sistemului va permite acestui tip de tehnologie să satisfacă toate nevoile. În același timp, veți simți considerabil o economisire la bugetul familiei.
- Sistemul de încălzire prin pardoseală este o soluție inovatoare care poate fi utilizată în orice tip de pardoseală.
- Nu este de mirare că încălzirea prin pardoseală devine din ce în ce mai populară. Vă menține casa confortabilă. Atracția estetică a acestui tip de sistem nu poate fi egalată de alte opțiuni de confort. Depășește cu brio aerul condiționat sau încălzitoarele portabile!
- Designul elegant și modern al încălzirii prin pardoseală face ca aceasta să fie o alegere excelentă. Excelentă îndeosebi pentru cei care sunt sensibili la răceli și alergii. De asemenea, este recomandată dacă aveți astm sau probleme respiratorii. Nu ridică praful, ceea ce înseamnă că nu vor mai exista crize de strănut!
Pe termen lung, încălzirea prin pardoseală vă poate economisi între 20% și 40% din facturile lunare de încălzire.
Aceste sisteme vin și cu alte avantaje:
- Termostatele programabile sunt noua frontieră în materie de eficiență energetică. Astfel încălzirea în pardoseală are randament și este programabilă. Dumneavoastră alegeți când și cat să fie cald.
- Este foarte silențioasă și ecologică.
- Longevitatea acestui copac este de neegalat. Are o durată medie de viață între 80-100 de ani. Nu necesită reparații sau întreținere pentru a-și menține aspectul frumos timp de generații după ce îl achiziționați!
- Oferă flexibilitate, confort, siguranță și o mai mare lejeritate în cheltuieli.
- Încălzirea în pardoseală vă menține cald chiar și atunci când temperatura ambientală ar putea fi scăzută.
- Puteți instala încălzirea prin pardoseală în orice încăpere doriți! Cele mai comune tipuri de pardoseli sunt compatibile cu aceasta (parchet, gresie).
- Veți fi bucuroși să aflați că încălzirea prin pardoseală este o modalitate excelentă de a vă îmbunătăți starea de spirit. Studiile arată că persoanele care au luxul de a-și încălzi locuința cu un produs ecologic tind să se simtă mult mai mulțumite. S-a sugerat că acest lucru are legătură cu cât de calde ne facem casele în interior. Aceasta ne va determina să ne simțim confortabil toată ziua!
- Temperatura poate fi reglată separat în fiecare cameră, în funcție de necesități. Aceasta este posibilă cu ajutorul senzorilor și al termostatelor inteligente. Aceste dispozitive sunt capabile să folosească tehnologii, cum ar fi conectivitatea Wi-Fi sau Bluetooth. Toate sunt integrate în sistemul central al casei dvs. pentru o experiență și mai convenabilă!
Tipul de construcție potrivită pentru încălzirea în pardoseală
Atunci când instalați încălzirea prin pardoseală, este important să luați în considerare izolația casei dvs. Acest lucru asigură faptul că toată energia va fi folosită pentru a vă menține căldură. Evitați astfel să se irosească inutil, prin pereți, geamuri sau alte deschideri!
1.Instalarea de ferestre cu geamuri duble de înaltă calitate. De regulă, se recomandă în cazul renovării apartamentelor și a caselor vechi. Instalarea corectă este esențială pentru eficiența energetică a unei case. Aceasta va duce la economii la costurile de încălzire/răcire pe termen lung!
2.Izolarea pereților interiori și/sau exteriori. Aceasta ajută la menținerea răcoarei în timpul lunilor călduroase. Nu va necesita unități suplimentare de aer condiționat sau creșterea facturii de electricitate. În plus, va face locuințele mai confortabile pe tot parcursul anului, prin reducerea curenților de aer.
3. Reparați acoperișul și izolația podului, dacă este cazul.
4. Reparați pereții și izolația subsolului.
Vă prezentăm în continuare, câteva lucruri pe care să le știți depre vechimea clădirii:
Construcție nouă
- În blocurile/ casele noi, unul dintre primele avantaje este faptul că puteți instala unele tipuri de cabluri de încălzire prin pardoseală direct în șapa autonivelantă pentru camere de zi sau în adezivul pentru gresie. Odată ce acest sistem a fost instalat în timpul fazei de construcție și a celei de finisare, vă va oferi confort pe tot parcursul zilei. Vă va ușura și alte lucrări, deoarece nu trebuie să își mai facă griji cu privire la suprafețele inegale!
- Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a economisi bani în planurile de renovare a locuinței dumneavoastră, luați în considerare instalarea încălzirii prin pardoseală. Aceasta poate fi instalată înainte de multe alte aplicații (parchet, gresie sau chiar faianță), ceea ce înseamnă că nu va mai fi niciodată nevoie de o altă cheltuială atunci când va veni timpul pentru orice proiect viitor pe parcurs, deoarece acest lucru este deja făcut într-o etapă timpurie a construcției!
- În blocurile noi, încălzirea prin pardoseală poate deveni sistemul principal de încălzire – cu alte cuvinte, nu mai aveți nevoie de niciun radiator sau sistem de apă caldă! Veți putea folosi mai mult spațiu pentru finisarea și amenajarea apartamentului decât dacă ar fi fost tradițional.
Construcție veche
- Instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală în blocurile/ casele vechi poate fi dificil de realizat, deoarece există multe situații neprevăzute care apar în timpul procesului de renovare.
- Instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală în apartamentele vechi necesită îndepărtarea pardoselii (gresie) și depozitarea mobilierului. Consultarea cu un profesionist vă poate ajuta să alegeți ce tip este cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastră, având în vedere locul unde vor fi instalate!
- Este posibil să vă păstrați casa caldă și confortabilă cu ajutorul unui cablu sau covor termic. Puteți alege din mai multe tipuri atât pentru podele din beton, cât și pentru lemn, gresie laminată – orice tip de care aveți nevoie! Nu uitați că există avantaje și dezavantaje în funcție de tipul de pardoseală din loc; asigurați-vă că funcționează cel mai bine înainte de a lua o decizie finală privind achiziționarea unuia (sau mai multor).
Tipul de suprafață potrivită pentru sistemul de încălzire în pardoseală
Confortul dumneavoastră termic va depinde în mare măsură de tipul de material din care este alcătuită podeaua. Cu cât este mai mare conductivitatea sa, cu atât va fi mai eficinet si va da un randament mai bun! Vezi toleranța și capacitatea termică.
1. Ceramica, gresie și piatra
Ceramica, gresia și piatra sunt printre cele mai bune materiale pentru încălzirea prin pardoseală. Aceste suprafețe au un nivel foarte ridicat de conductivitate termică. Le face excelente pentru a conduce căldura dintr-o zonă în alta. Sunt, de asemenea, perfecte în cazul în care climatele reci sau spațiile mari asediază pierderile de căldură. Aceste pardoseli își pot menține temperatura naturală mai mult timp decât alte tipuri.
2. Parchetul laminat
Majoritatea tipurilor de parchet laminat se potrivesc bine cu încălzirea prin pardoseală. Plăcile sunt suficient de subțiri pentru a capta și conduce căldura. În plus, instalarea acestui tip este ușoară. Orice intervenție la sistemul electric este foarte ușoară prin demontarea și montarea plăcilor de parchet. Asigurați-vă că parchetul dublu stratificat și urmăriți să nu fie mai subțiri de 2 mm. În timp, aceste plăci pot începe să se deterioreze.
3. Linoleum
Suprafețele din vinil și linoleum reprezintă o alegere excelentă pentru încălzirea prin pardoseală. Acestea se încălzesc rapid și se răcesc destul de repede. În spațiile mici ar putea deveni vulnerabile la pierderile de căldură. În plus, trebuie să urmăriți ca temperatura pardoselii să nu depășească 27 de grade.
Tipul de încăperi cel mai des încălzite prin încălzirea în pardoseală
Cele mai multe case vor instala încălzirea în pardoseală în cele șase zone preferate ale locuinței lor. Acestea sunt, de obicei, camerele care sunt foarte circulate sau care sunt folosite de membrii familiei. Așa că este logic să faceți acest lucru acolo unde puteți obține performanțe optime de la sistemul dumneavoastră!
- Sufrageria – este o zonă a casei care cuprinde canapele și fotolii, măsuțe de cafea pentru seturi de mese sau gustări cu prietenii pe care să le savurați în persoană.
- Baia-este o locație preferată pentru instalarea încălzirii prin pardoseală. Locurile preferate sunt în apropierea chiuvetei, a toaletei și a căzii/dușului, deoarece aceste zone se încălzesc cel mai constant pe parcursul zilei, în timp ce alte părți ale casei dvs. pot avea temperaturi mai variate din cauza fluctuațiilor naturale ale surselor de temperatură, cum ar fi pervazul ferestrelor sau radiatoarele.
- Bucătăria-zona din fața blatului de bucătărie și porțiunea de luat masa.
- Dormitorul- zona din fata patului (sau zonele din jurul patului daca acesta este pozitionat pe mijloc).
- Biroul – zona de sub biroul de lucru.
- Camera copilului – se instaleaza integral pentru ca cel mic sa se poata juca pe podea sau sa isi faca lectiile la birou in deplin confort.
Prețul încălzirii în pardoseală
Prețul investiției inițiale este ceea ce îi împiedică pe consumatorii casnici să folosească acest sistem de încălzire. După cum s-a demonstrat în repetate rânduri, aceștia pot economisi între 20%-40% din facturile lunare prin simpla instalare.
Pentru a clarifica mai bine aspectele care implica pretul incalzirii prin pardoseala, o sa ne referim la cele cateva criterii care determina calculul final. Haideti sa vedem in continuare ce inseamna mai exact „pret incalzire prin pardoseala”.
Factorii care contribuie la preț
Atunci cand trebuie să calculați prețul instalării unui sistem de încălzire în pardoseală trebuie să luați în considerare următorii factori:
- Dimensiunea suprafeței individuale are foarte mult de-a face cu tipul de sistem pe care îl alegeți și cu cât spațiu ocupă fiecare unitate de încălzire. De exemplu, dacă cineva dorește să instaleze un sistem de încălzire prin pardoseală în locuința sa mai mare, prețul pe metru pătrat va fi mai mic decât atunci când folosește același tip de încălzire pentru apartamentele mai mici.
Exemplu
Un circuit incalzitor de o lungime de 100 ml pretabil pentru suprafete mai mari este mai ieftin pe metru liniar decat unul de numai 25 ml pretabil pentru suprafete mici. Evident, intr-o casa avem atat suprafete mici cat si suprafete mai mari, ceea ce face ca in final, pretul total sa nu difere foarte mult de la o locuinta la alta.
- Materialele folosite, tipul si calitatea lor: in medie, luand in calcul materialele, senzorii si elementele de fixare, pretul poate ajunge la 12 – 14 EUR/mp, fara automatizare. La apartamente, pretul mediu fara automatizare poate ajunge la 15-16 EUR/mp.
Exemplu
Exista optiunea de a se monta cabluri de incalzire clasice sau plase de incalzire clasice. Insumand materialele, senzorii si elementele de fixare, in medie se poate obtine pret de incalzire prin pardoseala poate ajunge la 12 si 14 EUR/mp, fara automatizare. Evident, in functie de suprafete, se poate obtine un pret mai mic, de 10-11 EUR/mp pentru locuintele spatioase, cum ar fi vile, hoteluri, pensiuni, incluzand grupurile sanitare, sau mai mare, in jur de 15-16 EUR/mp, pentru locuintele cu camere mici, cum sunt unele apartamente de la bloc.
- Automatizarea: daca luati in calcul si termostatele si senzorii – care se platesc separat – puteti ajunge la un pret mediu de 30 EUR/mp, incluzand materialele si manopera.
Exemplu
Senzorii si termostatele care opresc si pornesc automat caldura se calculeaza separat, iar in functie de numarul acestora, pretul total poate sa creasca sau sa scada. Un termostat poate fi montat pentru a deservi o singura camera, sau mai multe, asa ca in functie de proiect si de numarul de termostate instalate, pretul va varia in sus sau in jos.
In functie de suprafata, materiale folosite, automatizare si de nevoile dvs. privind instalarea de termostate, pretul final intr-un apartament poate varia intre 20 si 40 de euro pe metru patrat.
Defectiunile tehnice ale unui sistem de încălzire în pardoseală și remediile acestora
Unul dintre marile avantaje ale sistemelor de incalzire electrica prin pardoseala este acela ca ele nu au nevoie de mentenanta, avand o speranta de viata extrem de lunga. Cu toate acestea, ca orice sistem tehnologic, si incalzirea prin pardoseala este supusa unor vulnerabilitati.
1. Deteriorari ale podelei
Schimbarile dese de temperatura si alternanta cald-rece frecventa care are loc sub stratul de parchet poate duce la diverse deteriorari ale acestuia pe termen lung. De asemenea, daca aveti instalat incalzire prin pardoseala in baie sau bucatarie, suprafata de gresie poate fi si ea afectata de-a lungul timpului.
Cauza
Daca observati astfel de probleme, cel mai probabil ele se datoreaza calitatii slabe ale parchetului / suprafetelor ceramice. Incalzirea prin pardoseala trebuie montata de catre specialisti, iar tipul de parchet / gresie trebuie ales pentru a face fata pe termen lung unui astfel de sistem.
Solutie
Daca observati distorisiuni ale podelelor, puteti inlocui placile mai deteriorate de parchet sau gresie sau puteti inlocui mortarul / adezivii cu care au fost fixate suprafetele astfel incat ele sa faca fata schimbarilor de temperatura.
2. Erori de termostat
Chiar daca instalatia de incalzire prin pardoseala functioneaza perfect, este posibil sa nu va simtiti atat de confortabil pe cat v-ati dori. Inainte sa suspectati probleme ale instalatiei, verificati termostatul.
Cauza
Termostatul poate da erori si/sau este setat pe temperatura potrivita.
Solutie
In cazul in care acesta afiseaza erori sau pare a fi in conflict cu sistemul in sine, cateva reglaje conform cartii tehnice va pot ajuta sa folositi termostatul la capacitatea sa optima fara a inregistra pierderi de caldura sau a va simti inconfortabil in casa.
3. Probleme electrice
Aceastea sunt unele dintre cele mai rare probleme intalnite in cazul sistemelor de incalzire electrice prin pardoseala.
Cauza
De cele mai multe ori, problemele de natura electrica se datoreaza accidentelor care au loc atunci cand se toarna sapa de ciment sau adeziv pentru montarea gresiei. Materialele de fixare si uneltele cu care meseriasii intind sapa sau adeziv pot ciupi sau agata unele cabluri electrice, acestea deteriorandu-se apoi in timp.
Solutie
Recomandarea specialistilor este sa nu va ocupati niciodata de unul singur de rezolvarea problemelor de natura electrica atunci cand vine vorba despre incalzirea prin pardoseala. Cel mai sigur este sa chemati un electrician specializat in astfel de sisteme pentru a izola sau a inlocui un fir / cablu ce prezinta probleme.
Defectiunile electrice pot fi localizate cu o precizie de 90%. Echipa de experti poate interveni pe problema specifica, fara a fi nevoie ca reparatiile sa afecteze intreaga podea sau intregul sistem de incalzire prin pardoseala.
Concluzie
Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a asigura confortul termic în locuința dvs. care să fie economică, ecologică și practică, încălzirea prin pardoseală poate fi soluția perfectă. Cu toate beneficiile pe care le are de oferit, acest sistem este unul care nu va avea nicio problemă în a se amortiza în timp.
Și cu o garanție de peste 20 de ani pentru piese și manoperă, nu a existat niciodată un moment mai bun decât acum pentru a investi într-un sistem de încălzire prin pardoseală! Sperăm că v-am ajutat să decideți dacă investiția în încălzirea prin pardoseală ar fi sau nu potrivită pentru dumneavoastră!